mandag den 19. december 2011

"Det beror på en konkret vurdering"

Nej. Det behøver ikke ligge i forlængelse af hinanden. Det behøver ikke engang være inden for det samme område. Spørgsmålet, og svaret hertil, om karriere og studieliv skal ligge i forlængelse af hinanden. Og på, om de to ting nødvendigvis skal være inden for samme område.

For at gøre karriere skal man starte et sted. Hvad det er, man starter med, og hvor man ender behøver ikke nødvendigvis have ret meget med hinanden at gøre – men det har en hel del at gøre med emnet her på bloggen i denne måned. Det sidste indlæg handlede om at få hjælp til sine ambitioner, indlægget før det om iværksætteri som indgang til karrieren. Der er mange muligheder.


Men hvad er en karriere egentlig? Spørger man google, får man svaret: ”en karriere: de uddannelser og stillinger på arbejdsmarkedet som en person har gennemgået i sit liv. Karriere kan også benyttes om en persons aktiviteter indenfor et afgrænset felt.” Heldigvis ved google ikke alt, og google har heller ikke altid ret. For hver af os betyder karriere noget forskelligt, og vi har hver især forskellig mål og ambitioner i forhold til det at gøre karriere. Samlet har det dog en positiv klang at gøre karriere.
 
Har man afklaret, hvad karriere betyder for en selv, er man klar til det næste spørgsmål; hvordan gør jeg? I det samfund vi lever i, er uddannelse efterhånden blevet en betingelse for at kunne gøre karriere – i hvert fald inden for de gængse djøf-fag


Der findes desværre ingen opskrift på, hvordan man ”bedst” og hurtigst muligt gør karriere. Det vil være noget, der er forskelligt fra situation til situation – nogle af mine venner, der læser jura vil nok gå så vidt som til at sige ”at det beror på en konkret vurdering”. Selvom det måske er meget rigtigt, er der nu alligevel flere ting, man kan sige der har stor betydning. En af dem er netværk. En anden er hårdt arbejde. En tredje er evnen til at sige ja til nye udfordringer, der måske virker uoverkommelige i første omgang. En fjerde drive. Den sidste jeg vil nævne er uddannelse.
 
Uddannelse er ikke kun noget, man får ved at gå til en masse eksamener og skrive en masse opgaver. Det er ganske vist rigtigt, at eksamenerne giver en et bevis på, hvad man kan. Men kan man kun det, der står på et eksamensbevis, når man forlader universitetet. Nej. Man har nemlig også lært en hel masse andet gennem sin tid under uddannelse – noget, det måske vil være meget passende at kalde studielivet. Det man lærer gennem sit studieliv, der ikke står i en bog eller indgår i et pensum, er mindst lige så vigtigt, som det der gør. Man lærer sine grænser at kende, man lærer hvordan man bedst håndterer konflikter, og man lærer at arbejde hårdt.


Når det så er sagt, skal jeg være den første til at indrømme at studielivet kan være frustrerende nogle gange. Det kan være en sen aften, mens man læser til eksamen, hvor man ikke når, det man skal, det kan være en opgave man ikke kan løse – eller alt muligt andet. Noget, jeg dog nogle gange selv er faldet tilbage på, når det hele har været frustrerende og – for at bruge et godt, jysk ord – trælst, er et citat fra en mand, der i den grad har formået at gøre karriere


”Pain is temporary. It may last a minute, an hour, a day or a year, but evetually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever.” – Lance Armstrong.

- Med det citat og en opfordring til at starte din karriere allerede idag, hvis ikke du allerede har gjort det, vil jeg sluttet af med at sige god læseferie og god jul.

af Christoffer Strandby Christensen, Stud.Oecon.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar