mandag den 14. november 2011

Hvad er privatøkonomi?

Hvad er privat økonomi? Det kan lyde som et enormt simpelt spørgsmål – især for studerende på de samfundsvidenskabelige studier, hvor man læser trykke bøger og lærer svære formler om langt svære økonomiske discipliner, som national økonomi og verdens økonomi.

Men det er faktisk ikke noget særligt let spørgsmål for rigtig mange studerende. Der er nemlig alt for mange studerende, der på ingen måder har styr på deres egen økonomi – selvom de læser på Danmarks højeste læreranstalt; universitetet. 50.000 unge mellem 21 og 30 år, især studerende er registeret som dårlige betalere i RKI – plus 55.000 nuværende og tidligere studerende har svært ved tilbagebetalingen af deres SU-lån fortæller SU-styrelsen.

Der er altså alt for mange studerende, som intet overblik har over deres egen økonomi. Svært ved at ”sætte tæring efter næring”, for at bruge et klassisk forældre-udtryk. Men det er ikke så overraskende, for der er intet fokus på problemet fra studerendes, politikernes og universiteternes side. Man har travlt med at sætte fokus områder som ”en god social studiestart”, ”god faglig undervisning” og ”karrieremulighederne” på studierne.

Men hvad med de studerendes økonomi? Man glemmer fuldkommen, at for mange studerende er det at starte på universitetet ikke bare at starte på et akademisk studie, som er helt anderledes end på ungdomsuddannelserne. Men det er også første gang får egen lejlighed, de flytter hjemmefra og for mange til en helt ny by, hvor man intet socialt netværk har i forvejen.

Nystartede studerende står ikke bare i en voldsom forvirring med mange nye krav og forventninger fra universitetets side. Men også en helt ny verden personligt, hvor de skal stå på egne ben og lære at styre deres egen private økonomi – en fuldkommen uoverskuelig opgave for mange studerende, når de i første omgang skal kæmpe for at hænge i på det nye studie, både fagligt og socialt.

Man opnår intet overblik over sine indtægter og udgifter. Intet budget og ingen klar forståelse over sine udgifter. Mange sætter deres forbrug kunstigt højt for at viderefører sit ”normale” forbrugsmønster fra da man boede hjemme hos forældrene – og ikke kendte til udtrykket ”faste udgifter”. Hvilket kan ende i dyre forbrugslån, unødvendigt studiearbejde og SU-lån, som man vel at mærke kunne undvære. Hvis man havde overblik over sin økonomi.

Der er brug for et fokus på privat økonomi for studerende og unge i det hele taget. Der er brug for at bryde det tabu for mange, at tale om at man ikke kan styre sin private økonomi – så man ikke ender i en gældsfælde. Der er brug for at de studerende tager bladet fra munden og kræver af sig selv, at få styr på deres økonomi og økonomiske prioriteringer. Og kræve af universiteterne og politikerne at de sætter problemet på dagsorden. 
 

Peter Lykkegaard Hansen
Statskundskab, Syddansk Universitet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar