mandag den 21. november 2011

Skal, skal ikke?

Skal, skal ikke? Det er den situation mange studerende kan komme til at stå i i løbet af deres  studietid. Det, jeg taler om, er ikke om man skal tage en ekstra øl i fredagsbaren. Nej, det jeg taler her om er valget om man skal tage studielån i form af et SU-lån. Det er en beslutning, der kan være svær at tage og svær at overskue konsekvenserne af.
Derfor vil jeg i dette indlæg forsøge at give et par forskellige vinkler på det.
Det første vi skal se på er, hvor privilegerede vi er her i Danmark. Vi har gratis adgang til uddannelse i ret udstrakt grad. I modsætning til en del andre lande f.eks. USA og UK, hvor man skal betale for både selve undervisningen og for bøgerne, skal vi i Danmark kun skal betale for bøger. Selvom vi dermed kan komme igennem studiet noget billigere end vores ”kolleger” i andre lande, kan det stadig nogle gange være svært at få pengene til at slå til, hvis man kun er på SU. Nogle løser de ved at arbejde ved siden af studiet, men det kan nogle gange – i hvert fald i visse dele af landet – være noget af en opgave at finde et studierelevant job.
Hvis ikke man kan finde et studierelevant job (eller bare et job i det hele taget), er der også den mulighed, at man kan tage et SU-lån.
Før jeg kommer ind på det mere tekniske i opbygning af SU-lånet vil jeg beskrive en model, der måske for nogen kan give større tryghed ved at tage lånet.
Det er sådan, at vi i økonomisk teori (ja, jeg læser økonomi) har en model, der til dels forklare hvorfor det faktisk ikke er så forfærdeligt at låne. Det er sådan – ifølge modellen – at man over et liv vil have det, vi (sjovt nok) kalder en livstidsindkomst. Denne indkomst er bare ikke fordelt jævnt ud over hele ens liv, fordi man på et tidspunkt er studerende, på et andet tidspunkt er man på arbejdsmarkedet, og når man engang får lov at forlade arbejdsmarkedet, får man muligvis lov at blive pensionist. I modellen antager man – og som i måske ved er økonomer glade for antagelser – at man tjener den største del af ens livstidsindkomst i den periode, man er på arbejdsmarkedet. I modsætning til visse andre antagelser vi arbejder med, er den her nok i ret god overensstemmelse med virkeligheden.
Men hvorfor er den overhovedet relevant? Jo, det er den, fordi man ifølge modellen kan ”nedspare” og på den måde udjævne sit forbrug i de perioder hvor man ikke har en så stor indkomst. Problemet med at ”nedspare” er så bare, at man ikke nødvendigvis har noget at nedspare af, mens man er studerende.
Det er her, SU-lånet kommer ind i billedet. Ved at tage et lån kan man på den måde flytte noget af sit forbrug fra et tidspunkt hvor fx 1000 kroner ekstra om måneden ikke gør den store forskel (når man er færdig med at studere, og kommer ud på arbejdsmarkedet) til et tidspunkt, hvor de 1000 kroner om måneden svarer til noget, der ligner 20 % af ens budget (hvor meget man får udbetalt i SU afhænger af blandt andet ens skattesats).


Man kan derfor se på lånet som ”bare” at flytte noget forbrug fra et tidspunkt til et andet – og det kan nogen gange være ret smart.


Afslutningsvis vil jeg dog lige nævne, at mit indlæg ikke er en opfordring til ”bare” at gå ud ”låne løs”, men bare en overvejelse om, det egentlig er så slemt at låne. Til dem, der er interesserede, er der nedenfor en lidt mere teknisk beskrivelse af SU-lån.
 SU-lånet er opbygget sådan, at staten tilbyder os, at vi kan låne op til 2.807 kroner om måneden. Og det er endda muligt at låne med tilbagevirkende kraft. Det betyder – groft skitseret – at man i marts kan få udbetalt 3x2.807=8421 kroner, hvis man ikke har taget SU-lån i Januar og Februar. Lånet skal man først begynde at betale tilbage året efter, man er færdig. Mens man læser er renten på fire procent om året (dvs. at det beløb man har lånt ved slutningen af fx 2011 ganges med 1,04 for at få det beløb, man skylder ved indgangen til 2012).
SU-lånet er på den måde et forholdsvis sikkert og billigt alternativ til at låne gennem fx kassekredit eller banklån, og det er nemt at framelde, når man ikke har brug for det længere.
af Christoffer Strandby Christensen 
Stud.Oecon

4 kommentarer:

  1. Udemærket indslag. Jeg er selv af den støbning at jeg tager et SU lån når økonomien ikke lige strækker, eller jeg står og eksempelvil som jeg skal i januar, til udlandet. Og det ud fra den forudsætning, at jeg kommer til at tjene en fornuftig løn når jeg er færdig med kandidatuddannelsen om ca. halvandet år, og at jeg i forvejen ikke har et særlig stort SU lån. Derimod så er de penge jeg låner nu til en tur til de varme lande i den kolde vinter måned med til at give en masse energi til at klare næste semester og virkelig yde en bedre indsats, end hvis jeg var blevet hjemme. Her er jo ikke tale om at låne 25.000, men derimod kun 5.000, og så synes jeg godt man kan retfærdiggøre sit lån, når man bruger tæt på 20 år af sit liv på skolebænken.

    SvarSlet
  2. Fint indlæg - interessant med SU-lån og livsindkomst, men synes også man skal tænke på evt. konsekvenser ved at belåne sig ud i en ukendt fremtid. Når man har en gæld at betale af på, så skæres ens handlefrihed markant. Man skal bare ud med det samme og tjene en masse penge til at betale afdrag for et nyt studieliv.

    Så pas på studielån - især når flere unge har svært ved at betale afdragene på deres studielån. Knap 55.000 nuværende og tidligere studerende har SU-lån, som de ikke har betalt af på, og det gør det ikke bedre med høj arbejdsløshed blandt nyuddannet.

    Kilde: http://www.dr.dk/Nyheder/Ligetil/Dagens_fokus/Indland/2011/06/070711.htm

    Hilsen Peter

    SvarSlet
  3. Jeg er enig med Peter, at man skal være varsom med at tage SU-lån, tilgengæld har de studerende ikke nogen forudsætning for at få dagligdagen til at løbe rundt med vores normer - her indforstået som café-turer, biografture eller endda gå i biffen en gang imellem. Det er dyrt at bosætte sig for sig selv, hvis du ikke er heldig at bo i en studiebolig, har forældre der vil købe en lejlighed til dig, eller du har råd til at bo i lejeboliger.
    Vi har det godt, som Christian anfører.
    Man skal låne til behov. Hvis man vurderer, at det kan gøre din livskvalitet bedre at bruge lidt af pengene til at rejse for, så skal man gøre det. VI må tænke på, at vi er alle i gang med en god uddannelse.
    Man skal tænke sig om, som SU-styrelsen også opfordrer dig til, når man ansøger om tildeling af SU-lån.

    SvarSlet

  4. Lån fra $ 5000 til $ 50.000
    Alle accepterede kredittyper
    Modtag en låneafgørelse på få minutter
    Få midler direkte til din bankkonto
    Brug lånet til ethvert formål .kontaktinfo
    E-mail: atlasloanfirm@outlook.com
    whatsapp: + 1 (443) 345-9339

    SvarSlet