lørdag den 10. marts 2012

Det er jo ikke nogens eneansvar..

Politikere, erhvervsledere og andet godtfolk har travlt med at udpege, hvad der skal drive væksten i kriseramte Danmark frem. Et hyppigt brugt svar er, at dette skal være fremtidens arbejdskraft. Videnssamfundet skal sammen med kvalificeret og højtuddannet arbejdskraft danne rammen for, at danske virksomheder forbliver konkurrencedygtige. Trods lovende budskaber om en fremtidig karriere i erhvervslivet kan man dog, som studerende, ikke undgå at føle en vis ængstelighed i maven. Denne ængstelighed vokser kun, hvis man er i gang med et studie indenfor humaniora eller socialvidenskab. Det pirrende spørgsmål melder sig: ”Er der et job til mig, når jeg er færdigudannet?”

Hvis man henvender sig til landets studievejledere, vil de fleste rådgive studerende til at tage en økonomisk eller finansiel uddannelse. Begrundelsen er, at det er disse kompetencer erhvervslivet efterspørger - samtidig er det oplevelsen, at erhvervslivet mangler evnerne til at se værdien i de kompetencer humanistiske og socialvidenskabelige studerende besidder. En skam, da hverken erhvervslivet, universiteterne, politikkerne eller de studerende økonomisk kan tåle at gå glip af en væsentlig kilde til at skabe samfundsværdi. Som studerende indenfor netop disse discipliner undres man over manglende handling. Men fremfor at læne sig tilbage og surmule over erhvervslivet (samt universiteter og politikere) er tiden inde til aktivt at promovere de kompetencer, som vi studerende i humaniora og socialvidenskab besidder.
Et initiativ hertil begyndte i 2010. Studerende fra såvel Københavns Universitet, Roskilde Universitet som Copenhagen Business School dannede ”Suitable for Business”, hvor de på tværs af discipliner i fællesskab i foråret 2011 afholdte en fusion mellem en klassisk akademisk konference og en såkaldt ”business case competition” for socialvidenskabelige og humanistiske studerende fra Skandinavien. Ideen er at samle studerende, universiteterne og erhvervslivet. Formålet med Suitable for Business er at ændre den langsigtede dagsorden. Dansk Industri (DI) bør være med til at revolutionere erhvervslivet, og vi har brug for at politikere som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til aktivt at være med til ændre erhvervslivets fejlagtige antagelser. De studerende er klar.

Vi opfordrer til, at interessenter på alle niveauer tager ansvar og reflekterer. Landets universiteterne må se på den måde, hvorpå de strukturerer uddannelserne. De relativt passive erhvervslivet må forholde sig til, at praksisser indenfor strukturering af virksomheder må innoveres, hvis konkurrencedygtigheden skal styrkes eller blot opretholdes. De studerende må være ansvarlige for at kunne sætte deres spidskompetencer i højsædet og kunne gøre fremtidige arbejdsgivere bevidste om, hvordan netop deres viden og kompetencer kan anvendes. Endelig må politikere støtte op om uddannelsesinstitutionerne i en kontinuerlig bestræbelse på at skabe de bedste vilkår for læring.

Vi er overbeviste om, at vi igennem et sådant møde kan skabe et rum, hvor alle kan tale det samme sprog, og lysten til at opnå en bedre fælles forståelse kan styrkes. Lad os løfte udfordringerne sammen!

Af Adam Eithz Kromann (cand.merc.fil/Suitable for Business Essentials & Communication)
Bjørg Ilsø Klinkby (cand.merc.pol/Suitable for Business Steering)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar